Pyszne pączki dla maluchów

Co prawda tłusty czwartek już za nami, jednakże kochani rodzice, którzy chcą osłodzić życie swoim małym ancymonkom mogą to uczynić nie robiąc im tak wielkiej krzywdy jaką jest częstowanie ich kalorycznymi pączkami. Poniżej przedstawiamy przepis na ancymonkowe pączki bez mleka, jajek oraz glutenu, które mogą być spożywane już przez rocznie pociechy.

Składniki

  • 2 czubate łyżki mąki bezglutenowej na bazie skrobi kukurydzianej
  • 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 dag drożdży
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka oleju
  • łyżeczka od kawy spirytusu
  • szczypta soli
  • 5 łyżek wody
  • tłuszcz do smażenia

Pyszne pączki

Sposób przyrządzania:

Drożdże rozetrzyj z cukrem. Dodaj wodę, olej, spirytus, sól i mąkę i zagnieć ciasto. Odstaw, aż urośnie (10-15 minut). Postaw garnek z tłuszczem na ogniu i poczekaj, aż się rozpuści i rozgrzeje. Rękami umoczonymi w zimnym tłuszczu rób kulki. Połóż na talerzu, a kiedy zaczną rosnąć, wkładaj na rozgrzany tłuszcz. Smaż po jednej stronie, obróć delikatnie na drugą stronę, przykryj garnek przykrywką. Smaż, aż będą brązowe. Usmażone pączki wyjmuj na talerz, na którym leżą jednorazowe ręczniki. Wytrzyj każdy pączek i przełóż pączki na suchy talerz. Uwaga: Spirytus dodawany do pączków i faworków w czasie smażenia odparowuje w 100%, więc pączki i faworki z jego dodatkiem spokojnie można dawać dzieciom, nie będzie w nich alkoholu.

Dodaj komentarz: